Zrębki wędzarnicze BlueSMOKE

Zrębki wędzarnicze BlueSMOKE to produkt pochodzenia naturalnego służący do wędzenia żywności, głównie mięsa, ryb, serów. Jest uzyskiwany przez zrębkowanie poprzeczne, sterylizację oraz uszlachetnianie drewna.

Surowcem do produkcji jest certyfikowane, pełnowartościowe drewno z twardych drzew liściastych - buka, olchy, dębu, które podlega rygorystycznym normom certyfikatu Qualifor. 

Zrębki wędzarnicze stosowane są do uzyskania odpowiedniego dymu, który powstaje podczas pirolizy termicznej (wydymiania) lub ekstrakcji parowej w dymogeneratorze komory wędzarniczej lub dojrzewalni. Zrębki BlueSMOKE można stosować do wędzenia zimnym i gorącym dymem wędzarniczym również z dodatkiem pary wodnej. 

BlueSMOKE B10

BlueSMOKE typ B10

BlueSMOKE B17

BlueSMOKE typ B7

BlueSMOKE M10

BlueSMOKE typ M10

BlueSMOKE M7

BlueSMOKE typ M7

Dlaczego wybrać BlueSMOKE?

Gwarancja powtarzalności towaru

Gwarancja powtarzalności towaru

100% naturalne zrebki

100% naturalne zrębki, bez dodatku środków chemicznych, wolne od kory, pyłów, ciał obcych czy zanieczyszczeń

naturalne związki aromatyczne

Największa zawartość naturalnych związków aromatycznych. Uzyskany z naszych zrębków dym nadaje trwałą barwę, połysk, pożądany aromat oraz smak już po krótkim wędzeniu

krótki czas wędzienia

Najkrótszy czas wędzenia, skuteczny i powtarzalny proces obróbki termicznej, czyli oszczędność zrębek i mniejsze straty na ciężarze gotowego produktu

100% smaku

100% smaku. Wysoka zawartość związków konserwujących, barwiących i aromatyzujących. Gwarantujemy stabilność barwy wędzonek, która nie znika po wychłodzeniu.

wysoka wydajność dymotwórcza

Wysoka wydajność dymotwórcza, a więc niskie zużycie oraz oszczędności w eksploatacji komór wędzarniczych

Minimalne ilości benzo(a)pirenu

Minimalne ilości benzo(a)pirenu, czyli zdrowsze wyroby spełniające normy

optymalny proces wyżarzania zrębków

Gwarancja optymalnego procesu wyżarzania zrębków oraz prawidłowej, czystej eksploatacji komór wędzarniczych, mniej smoły i popiołu, a więc redukcję kosztów związanych z ich usuwaniem i utylizacją.

wysuszone i wysterylizowane zrębki

Wysuszone i wysterylizowane zrębki, wolne od wilgoci powodującej procesy gnilne, a w konsekwencji wykwity pleśni na wędlinach

szybka dostawa zrębków

Wysyłki realizowane w dzień zamówienia, dostawa w 24 godziny.

Technologia

Zapewniamy właściwy materiał wędzarniczy dla każdego typu dymogeneratora komory wędzarniczej w każdym systemie pracy.

Nasz innowacyjny sposób obróbki termicznej, przebiegający w systemie zamkniętym przy udziale wysokiej temperatury eliminuje szkodliwe czynniki: pleśń, drobnoustroje, zarodniki, bakterie, a gotowy produkt nie ulega deprecjacji.

Zrębki BlueSMOKE to 100% natury - produkowane są wyłącznie z pełnowartościowego drewna objętego standardem FSC® (Forest Stewardship Council) oraz certyfikatem Qualifor nr SGS-FM/COC-0243. W przeciwieństwie do zrębków z drewna niewiadomego pochodzenia zrębki BlueSMOKE są wolne od trucizn, klejów, środków ochrony roślin itp.

Gwarantujemy niską zawartość wody, a tym samym możliwość długiego składowania materiału wędzarniczego bez utraty jakości.

Wybór zrębków BlueSMOKE oznacza opłacalność i niskie koszty w całym procesie eksploatacji. To także gwarancja niezawodności i wieloletniego użytkowania komór wędzarniczych.

Zalety zrębków wędzarniczych Monrol:

  • Optymalne parametry zrębków potrzebne do wydajnego, prawidłowego i powtarzalnego wędzenia żywności (wilgotność, odpowiedni rozmiar/frakcja),
  • Pakowanie w wytrzymałe worki 20 kg odporne na warunki atmosferyczne, z tworzywa LDPE pochodzącego z recyklingu,
  • Produkt w 100% naturalny – podczas produkcji następuje wyłącznie obróbka mechaniczna i termiczna,
  • Zastosowanie do produkcji drewna pochodzącego z lasów o prawidłowej gospodarce zgodnej z międzynarodowymi standardami FSC®.
  • Bezpieczeństwo fitosanitarne - stała kontrola fitosanitarna zrębków w niezależnym laboratorium PIORIN.

O NAS

zrębki do wędzenia Monrol

Monrol Sp. z o.o. działa na rynku od 50 lat. Produkuje wysokiej jakości (certyfikowane) eco zrębki do wędzenia żywności, głównie z drewna olchowego i bukowego. Dostarcza zrębki do największych zakładów mięsnych, rybnych, mleczarskich i owocowych w Polsce, jak i 30 krajach na świecie. Podstawą działania firmy jest permanentny rozwój i utrzymanie przewagi konkurencyjnej przez technologię. Dzięki temu produkty Monrol Sp. z o.o. dają klientom możliwość tradycyjnego wędzenia na skalę przemysłową.

Nasze motto to Technologia inspirowana naturą. Do produkcji wykorzystujemy drewno pochodzące z dobrze zarządzanych lasów z certyfikatem FSC®, jak również sami jesteśmy posiadaczem certyfikatu FSC® o numerze CU-COC-854488. W zakresie zarządzania środowiskowego działamy zgodnie z normą ISO 14001. Wdrożyliśmy też System Zarządzania ISO 22000 oparty na zasadach HACCP oraz PN-EN ISO 9001.

Certyfikaty

Na wysoką jakość naszych zrębków wpływa m.in. pochodzenie drewna oraz stała kontrola procesu produkcyjnego. Produkcja opiera się na Systemie Zarządzania ISO 22000, wywodzącego się z zasad HACCP oraz PN-EN ISO 9001.

Podczas produkcji zrębki nie są poddawane działaniu środków chemicznych – następuje wyłącznie obróbka mechaniczna i termiczna.

Produkt jest w 100% naturalny.

  • Badania24.08.2021

    Badania24.08.2021

  • Certyfikat 14.01.2021 Lasy Państwowe

    Certyfikat 14.01.2021 Lasy Państwowe

  • Certyfikat HACCP

    Certyfikat HACCP

  • Certyfikat SGS Olsztyn 10.09.2018-09.09.2023

    Certyfikat SGS Olsztyn 10.09.2018-09.09.2023

  • FSC 2021-28.10.2026

    FSC 2021-28.10.2026

dobre zrębki do wędzenia

Zadbaj o stabilny proces wędzenia stawiając na jakość naszych produktów

Kontakt

MONROL Sp. z o.o.

NIP: 546-000-06-42 / REGON: 050016798

Biuro handlowe
Plac Bankowy 2
00-095 Warszawa

Zakład Produkcyjny:
Ełcka 41
19-100 Mońki